Terug naar nieuws
Brandveiligheid

5 tips om een e-bike accu brand te voorkomen

Je leest het steeds vaker in het nieuws: “Brand ontstaan door kapotte fietsaccu”. Er worden in Nederland inmiddels meer e-bikes verkocht dan “gewone” fietsen. Steeds meer mensen gebruiken de e-bike als een milieuvriendelijk alternatief tegenover de auto. Helaas brengt deze verandering ook veel nieuwe risico’s met zich mee.

Naast dat er vaak fietsaccu’s worden gestolen, vliegen ze soms ook in brand. Dit kan dus heel erg gevaarlijk worden. Laten we dat voorkomen!

In deze blog-post geven wij jou 5 tips hoe je een fietsaccu brand kunt voorkomen (of het risico in ieder geval kunt verkleinen).

1. Houd je accu altijd in de gaten

Ga nooit het huis uit als je fietsaccu aan de lader ligt en zorg dat je in de buurt blijft om te checken of de temperatuur van de accu niet te hoog wordt. Dit betekent ook dat je nooit moet gaan slapen tijdens het opladen van jouw accu!

2. Haal de accu van de lader zodra deze volledig is opgeladen

Het is niet nodig om je accu aan de lader te laten liggen als deze al volledig is opgeladen. Haal je fietsaccu dus van de lader zodra deze volledig recharged is!

3. Gebruik een officieel geschikte oplader voor jouw e-bike accu

Het aanschaffen van een e-bike accu kan behoorlijke kosten met zich mee brengen. Toch is het belangrijk om geen goedkope, namaak accu te kopen. Hierdoor wordt het brandrisico behoorlijk verhoogd en kan dus uiteindelijk voor hogere kosten zorgen!

4. Leg de accu op een vlakke ondergrond

Om oververhitting te vermijden, is het belangrijk om de accu tijdens het laden op een vlakke ondergrond te leggen. Zo kan de warmte ontwijken en verlaag je het brandrisico!

5. Laad je accu niet ín huis op - of in een aparte kamer met een rookmelder in de buurt

Laad jouw accu in een vorstvrije omgeving buiten, in een schuur, garage of opslagruimte op. De accu voelt zich namelijk fijner op een koelere plek, maar raakt wel beschadigd bij een temperatuur onder 0 °C. Zorg ervoor dat er een rookmelder en als mogelijk een brandblusser in de buurt is.

Met deze tips verlaag jij het risico van een accubrand bij jou thuis. Pak jij regelmatig de e-bike om naar werk te gaan? Dan zou je wel eens het verlangen hebben om je e-bike accu op kantoor op te laden. Doe dit niet zomaar aan een stopcontact, hierdoor ontstaan namelijk vaak branden bij bedrijven! Maar er is een andere oplossing.

Met de ChargeHyve locker op jouw bedrijfslocatie kun jij veilig en gemakkelijk jouw e-bike accu tijdens het werk opladen. Wil jij meer weten over de ChargeHyve locker? Maak dan een afspraak voor een advies over de mogelijkheden. Wij beantwoorden graag al jouw vragen.

Bronnen:

[1] ANWB
[2] Fietsersbond
[3] e-bikeaccu.nl

Brandveilig e-bike accu's laden met ChargeHyve?

Maak een afspraak voor meer informatie